Ha rántott húst készítetek, a fennmaradó használt olajat felhasználjátok még vagy már nem? (tudásbázis kérdés)
NEM, én nem szoktam az egyszer már használt étolajban újra sütni valamit! Olyan kevésszer sütök bő olajban valamit, hogy ez így nem feltűnő „pazarlás” nálam.
És hát nem egyszer bukkanok a neten az alábbi és hasonló megállapításokba:
„Olajban sütés esetén ne használjuk fel újra az olajat. Az égetett olajok állása közben is oxidáció lép fel - még sötét helyen tárolás esetén is. Elképesztően rákkeltő az olaj újbóli felhasználása.”
Forrás: [link]
„Az olajok nagy hőfokra történő hevítése, illetve többszöri felhasználása a transz-zsírsavak felhalmozódásához vezet, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, így nem javasolt a bő olajban sült ételek fogyasztása, illetve az elhasznált olaj újbóli felhasználása sem.”
„A sütés folyamán egyre több bomlástermék keletkezik és halmozódik fel, melyek egy része rákkeltő lehet.”
Le szoktam szűrni papírtörlőn az olajat,így nem marad semmi benne.
Éttermek:persze,mind más.De azt nem hiszem hogy az első használat után kidobják az olajat,kizárt!A normálisabb helyen is leszűrik,másnap újra használják.A rosszabb helyeken meg...khm,amit én hallottam:hetekig ugyanabban az olajban sütnek.
Addig használom, míg tart. Le szoktam szűrni, az alját is felhasználom. Főtt krumplit szoktam megforgatni a prézlis olajban, egy kis petrezselymet teszek még hozzá.
Tudom, hogy nem egészséges, de örülök, ha van mit ennünk. :(
A vénusz is sokszor habzik, és van, hogy az olcsóbb meg nem habzik.
Én sütés után, amikor már kihűlt átszűröm, és még 1x használom (már ha nem égett sötétre).
Én azért nem használom újra, emrt miután kisütöttem másfél kiló rántottmellet... hát azután részint a fele eltűnt, részint nekem nem az aljára száll le mint az étteremben a cucc.. ugye nem nagyüzem vagyunk, meg tepsi, nem olajsütő... És full tele morzsával, amibe beletenni mondjuk két nap múlva a következőtt?? ááá.. azért tökmás ám.
És amúgy meg étterme válogatja.. van szar hely, meg van nemszar hely. nem minden ugyanaz..
Én csak cukrászdában melóztam, láttam iylet is olyat is... most mert aze gyikben olyanok voltak, nem keltem a rémhírt az összes cukrászdáról, mert a másikban meg mindent tuti volt.
Éttermekkel is így van. van olyan, ahol simán bemehetsz a konyhába megköszönni akár a kaját, van ahol elbarikádozzák... vajh miért... de attól még nem mind vacak, és nem igaz, hogy úgy unblokk az éttermekben nem cserélik az olajat.
Hús után sose használom fel.. a morzsás dolgok belesülnek.. De pl lngost azt többször sütök ugyanabban az olajban, vagy parasztpogit.
Szóval a sütnivalótól függ:)
Azért habos az olajod, mert amit sütsz, annak magas a víztartalma. Az ételből kijövő víztartalomgőzzé alakul és emiatt habzik.
Több praktikát is hallottam már ennek elkerülésére. Az egyik, hogy egy parafadugót dobsz a habzó olajba. A másik kenyérvég, és még a sózást is hallottam.
Hmmmmm, de jól hangzik. :-D
Hogy csinálod, hogy nem ég oda?
Nem lesz száraz?
Hogyan készíted?
...nem használok olajat/zsírt, csak a sütőben sütöm a rántott húst ki.
Sokkal egyszerűbb és finomabb is :) - próbáld ki egyszer..
Persze.Átszűröm és újrahasználom.Nem is értem miért ne lehetne?Aki olajsütőt használ az talán minden egyes sütés után cserél olajat?2 litert?
Én csak Vénuszt használok,az jó minőségű.
Egyébként kapható valami jó kis szer,amivel meg lehet tisztítani a használt olajat.Öko boltokban láttam.
További ajánlott fórumok:
- Érdemes nyugtatókat szedni ahhoz, hogy fennmaradjon a házasság?
- Milyen húsvéti ételeket, süteményeket készítetek? Mi lesz a húsvéti menü?
- A gonosz felhasználó...ti is találkoztatok ilyenekkel?
- Állatgyógyászatban használt Kék Lukács kenőcs humán felhasználásra?
- Nem felhasznált krumplis liszttel mit tehetek?
- Mozillán keresztül használt iwiw-en mindig ugyan az a felhasználónév. Hogyan lehet eltüntetni?