Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ha rántott húst készítetek, a fennmaradó használt olajat felhasználjátok még vagy már nem? fórum

Ha rántott húst készítetek, a fennmaradó használt olajat felhasználjátok még vagy már nem? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4 5
2014. jún. 23. 17:09
Hú, a kétszer használt étolajban tök jó fémet edzeni :)
2014. jún. 23. 16:50

NEM, én nem szoktam az egyszer már használt étolajban újra sütni valamit! Olyan kevésszer sütök bő olajban valamit, hogy ez így nem feltűnő „pazarlás” nálam.

És hát nem egyszer bukkanok a neten az alábbi és hasonló megállapításokba:

„Olajban sütés esetén ne használjuk fel újra az olajat. Az égetett olajok állása közben is oxidáció lép fel - még sötét helyen tárolás esetén is. Elképesztően rákkeltő az olaj újbóli felhasználása.”

Forrás: [link]

„Az olajok nagy hőfokra történő hevítése, illetve többszöri felhasználása a transz-zsírsavak felhalmozódásához vezet, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, így nem javasolt a bő olajban sült ételek fogyasztása, illetve az elhasznált olaj újbóli felhasználása sem.”

[link]

„A sütés folyamán egyre több bomlástermék keletkezik és halmozódik fel, melyek egy része rákkeltő lehet.”


[link]

2014. jún. 23. 16:28
Nagyon-nagyon ritkán van nálunk rántott ez v az , ezért aztán nem is olyan sok olajat fogyasztunk , de nem sütök benne többször , így nincs is mit kidobnunk ! Egyik kolleganőm mesélte valamikor , h ők a lefolyóba !!!!! öntötték !!! akkor még nem voltunk csatornázva , képzelem , hogy nézhetett ki az emésztőjük !!!!
42. Highlander73 (válaszként erre: 37. - Kilimcs)
2014. jún. 23. 15:59

Le szoktam szűrni papírtörlőn az olajat,így nem marad semmi benne.

Éttermek:persze,mind más.De azt nem hiszem hogy az első használat után kidobják az olajat,kizárt!A normálisabb helyen is leszűrik,másnap újra használják.A rosszabb helyeken meg...khm,amit én hallottam:hetekig ugyanabban az olajban sütnek.

2014. jún. 23. 15:34

Addig használom, míg tart. Le szoktam szűrni, az alját is felhasználom. Főtt krumplit szoktam megforgatni a prézlis olajban, egy kis petrezselymet teszek még hozzá.

Tudom, hogy nem egészséges, de örülök, ha van mit ennünk. :(

40. Vikyci
2014. jún. 23. 12:48

A vénusz is sokszor habzik, és van, hogy az olcsóbb meg nem habzik.

Én sütés után, amikor már kihűlt átszűröm, és még 1x használom (már ha nem égett sötétre).

39. angelic smile (válaszként erre: 34. - Málnafagyi)
2014. jún. 23. 12:38
Nekem ezt egy szakács ismerősünk mondta. Már nem most, évekkel ezelőtt. Egyébként nem használok gagyi olajat és mégis előfordul, hogy habzik.
38. emagdi
2014. jún. 23. 12:35
használj kókuszolajat, azt nyugodtan fel lehet többször is használni. (meg amúgy is egészségesebb)
37. Kilimcs (válaszként erre: 28. - Highlander73)
2014. jún. 23. 12:35

Én azért nem használom újra, emrt miután kisütöttem másfél kiló rántottmellet... hát azután részint a fele eltűnt, részint nekem nem az aljára száll le mint az étteremben a cucc.. ugye nem nagyüzem vagyunk, meg tepsi, nem olajsütő... És full tele morzsával, amibe beletenni mondjuk két nap múlva a következőtt?? ááá.. azért tökmás ám.


És amúgy meg étterme válogatja.. van szar hely, meg van nemszar hely. nem minden ugyanaz..


Én csak cukrászdában melóztam, láttam iylet is olyat is... most mert aze gyikben olyanok voltak, nem keltem a rémhírt az összes cukrászdáról, mert a másikban meg mindent tuti volt.

Éttermekkel is így van. van olyan, ahol simán bemehetsz a konyhába megköszönni akár a kaját, van ahol elbarikádozzák... vajh miért... de attól még nem mind vacak, és nem igaz, hogy úgy unblokk az éttermekben nem cserélik az olajat.

36. bonyecky (válaszként erre: 12. - Málnafagyi)
2014. jún. 23. 12:35
A tojás miatt habzik az olaj. Pici só bele és abbamarad.
2014. jún. 23. 12:30

Hús után sose használom fel.. a morzsás dolgok belesülnek.. De pl lngost azt többször sütök ugyanabban az olajban, vagy parasztpogit.


Szóval a sütnivalótól függ:)

2014. jún. 23. 12:29
Akkor most az olcsóbb olajok habzanak vagy az étel víztartalmától függ?Melyik az igaz?
33. angelic smile (válaszként erre: 12. - Málnafagyi)
2014. jún. 23. 12:26

Azért habos az olajod, mert amit sütsz, annak magas a víztartalma. Az ételből kijövő víztartalomgőzzé alakul és emiatt habzik.

Több praktikát is hallottam már ennek elkerülésére. Az egyik, hogy egy parafadugót dobsz a habzó olajba. A másik kenyérvég, és még a sózást is hallottam.

2014. jún. 23. 12:21
Csak 1x sütök benne rántottat , utána még jó az rántásnak v hagymazsírnak .
31. e2f062d598 (válaszként erre: 12. - Málnafagyi)
2014. jún. 23. 12:20
az olcsóbb olajok habzanak
30. 22faff5807 (válaszként erre: 27. - 3da8f53e4a)
2014. jún. 23. 12:14

Hmmmmm, de jól hangzik. :-D

Hogy csinálod, hogy nem ég oda?

29. Highlander73 (válaszként erre: 27. - 3da8f53e4a)
2014. jún. 23. 12:13

Nem lesz száraz?

Hogyan készíted?

2014. jún. 23. 12:12
Aki otthon nem használja újra,az arra is gondoljon ha étteremben vagy gyorsétkezdében eszik akkor olyan olajban sült az étel,amit jobb ha nem tud!Egy ismerősöm dolgozott étteremben és mesélt pár "szívderítő" dolgot.
27. 3da8f53e4a (válaszként erre: 1. - Málnafagyi)
2014. jún. 23. 12:11

...nem használok olajat/zsírt, csak a sütőben sütöm a rántott húst ki.

Sokkal egyszerűbb és finomabb is :) - próbáld ki egyszer..

26. Highlander73 (válaszként erre: 14. - 5236d12e25)
2014. jún. 23. 12:11
Kukába nagyon nem kéne!Veszélyes hulladék!Én gyűjtöm és évente 1-2x leadom.
2014. jún. 23. 12:09
Derolin étolajderítő a neve-499ft-ba kerül csak!
2014. jún. 23. 12:05

Persze.Átszűröm és újrahasználom.Nem is értem miért ne lehetne?Aki olajsütőt használ az talán minden egyes sütés után cserél olajat?2 litert?

Én csak Vénuszt használok,az jó minőségű.

Egyébként kapható valami jó kis szer,amivel meg lehet tisztítani a használt olajat.Öko boltokban láttam.

2014. jún. 23. 12:05
Nem. Leadom.
2014. jún. 23. 11:58
Mióta megszülettek a gyerekek, egyáltalán nem használom újra. Előtte néha átszűrtem, ha szép tiszta maradt. De a kicsik miatt már nem merek ilyet csinálni, nem egészséges.
21. 22faff5807 (válaszként erre: 12. - Málnafagyi)
2014. jún. 23. 11:58
Tegyél hozzá egy kis spurit, és tankold meg vele a kocsit, ha a fogyasztás terén kétségeid támadnának. :-D
20. jajjj
2014. jún. 23. 11:54
Felhasználjuk mégegyszer, sőt a fánk sütő olajat is elsütjük még bögrés süteményekbe.
19. niki73
2014. jún. 23. 11:53
Nem.
2014. jún. 23. 11:51
igen. leszűröm (kávéfilteren át), és simán újra használom legközelebb.
17. 25800e2d09 (válaszként erre: 12. - Málnafagyi)
2014. jún. 23. 11:44
a gyengébb minőségű olajnál előfordul, természetes de bosszantó a kémiai folyamatát nem tom neked leírni. vegyél fékezett habzásút :D
16. gkreka (válaszként erre: 10. - Málnafagyi)
2014. jún. 23. 11:44
Én csak bespriccelem olajjal (olajszóró spray-vel) és sütőben sütöm ki. Sokkal kevesebb olajat használok így.
1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook